Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A reumatikus betegségek megelőzésének étrendje

2008.04.11

Az első teendő az étrend átállítása.Minden reumatikus panasz hátterében a szervezet elsavasodása áll.A szervezetben feldúsuló salakanyagok kikristályosodnak és rendszerint az ízületekben lerakódnak.Ezt a kristályosodási folyamatot külső tényezők (megfázás,huzat) elősegíthetik,felgyorsíthatják.A savas méreganyagok elsősorban a szervezetbe bevitt fölösleges többlet fehérjékből származnak.Minél több fehérje kerül a szervezetbe annál gyorsabb és nagyobb fokú az elavasodás.A legfontosabb teendő tehát a fehérjebevitel csökkentése.Az elsavasodás másik kiváltó oka ,hogy a mai ember kevés zöldséget,gyümölcsöt fogyaszt amelyek elősegítenék a savak közömbösítését a lúgosodást.A további problémát a szükségleten felüli táplálkozás okozza.Az átlagpolgár kétszer háromszor annyit eszik mint amennyi táplálékra szüksége lenne.Ráadásul értéktelen táplálékok tömegét veszi fel,amiben sok a zsír,az energia,kevés a rost a vitamin,az enzim a nyomelem.A természetgyógyászok szerint a civilizált társadalomban sok" a jóltáplált éhező".A folyamatot tovább súlyosbítja,hogy a reumás betegeknél gyakori tünet a székrekedés. Ennek révén a vastagbélben és a végbélben pangó bélsárban lévő mérgező bomlástermékek felszívódnak és toxikus anyagokkal árasztják el a szervezetet,amelyek közül legtöbb kárt a húgysav okozza.Legnagyobb mértékű savtermelő táplálékok az állati eredetű fehérjék.Az ember alapjában véve mindenevő faj,de miután az evolúciója során jelentős időszakon keresztül főleg növényevő volt, a májának a húgysavbontó képessége rendkívül gyenge. Ezek a fiziológiai-evolúciós körülmények okozzák azt az áldatlan állapotot,hogy az ember vérének viszonylag magas a húgysav koncentrációja ,ami ha besűrűsödik és az ízületekben lerakódik ,előbb -utóbb reumatikus panaszokat vált ki.Az ízületi betegségek további okozója a túltápláltságból és a mozgásszegény életmódból adódó elhízás.Ebben a fentieken túl a nagymennyiségű fehér cukor fogyasztásnak is nagy a szerepe,miután ez is fokozza a kötőszövetek elsavasodását,elrabolja a szervezetből a fontos vitaminokat,nyomelemeket és mi több akadályozza a szervezetből a húgysav kiürülését.Az étrend változtatásnak tehát az alapvető tényezője a reumás betegeknél a húsok,a tojás,a hal,a cukor teljes kizárása . Kezdetben kerülni kell a tej-és tejtermékeket is.

A következő intézkedés a szervezet lúgosítása.A reumás beteg annyi friss zöldséget egyen amennyit fel bír venni.A lúgosítást gyorsítani lehet különböző bázikus hatású készítményekkel és homeopatikummal.Figyelni kell a megfelelő folyadékfelvételre.Naponta 2-2.5 l folyadék fogyasztása  indokolt, mert a dehidratált állapot is elősegíti az izületek deformálódását és gyúlladását.Nagyon fontos a "barna " ételek (rizs,teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyér)fogyasztása .Elkerülhetelen a rendszeres széklet rendezése.Ha szükséges székelést elősegítő ételeket, ,teákat,esetleg hashajtókat kell alkalmazni.A szervezetbe lerakódott mérgektől meg kell szabadulni.Erre vonatkozó méregtelenítési eljárásokról szóló tanulmányunk a www.termeszetgyogyaszat-3.eoldal.hu weboldalon megtalálható. Itt csak utalni szeretnék rá,hogy a detoxikáció leghatásosabb módszere a szakszerűen lebonyolított böjt.Ami már önmagában is jelentős javulást eredményezhet a beteg státusában!

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.